Januari effect helpt beginnende belegger

Wie in januari het beursnieuws volgt leest al gauw iets over het januari effect. Diverse media vinden dit een fijne term om te gebruiken wanneer de beurs het jaar positief gezond begint. In deze blog gaan we dieper in op deze beurswijsheid.

Wat is het effect?

Dit is een beurswaarheid zoals er zo veel van zijn, met alle bijbehorende zin en onzin. De term wordt toegeschreven aan doorgaans een positieve beursmaand wanneer in januari de beurskoersen (sterk) stijgen. Meer dan dat is het eigenlijk niet.

Hoe ontstaat het januari effect?

Dit is dan weer niet precies verklaarbaar, zoals zoveel op de beurs. Het is en blijft een complexe wereld, maar wel zijn er zaken aan te wijzen die het effect grotendeels verklaren. Zo stroomt er begin het jaar veel ‘nieuw’ geld naar de markt van particulieren die beginnen met beleggen, maar ook van professionele bedrijven die na de eindejaarrally zich voor het nieuwe jaar opnieuw positioneren in de markt.

Hoe profiteer je als beginnende belegger?

Als het dan zo simpel is, hoe profiteert u dan van het januari effect? En dat is precies waar de onzekerheid zit. Het is natuurlijk geen zekerheid dat de beurs gaat stijgen en vooral timen wanneer u dan moet instappen op de beurs blijkt lastig in de praktijk. Het kan zelfs tot grote verliezen lijden. Simpel periodiek beleggen kan, maar nog beter is het om vanuit een persoonlijke beleggingsstrategie of visie te beleggen. Wij adviseren iedere beginnende belegger om een goede beleggingscursus te volgen.

Meer waardevolle informatie?
beleggingstips
cursus-beleggen-vinkje
Word vrijblijvend lid van onze nieuwsbrief en ontvang met enige regelmaat een uitgebreide gratis beleggingstip.
cursus-beleggen-vinkje
U ontvangt direct na uw inschrijving gratis ons E-book ‘De 8 meest gemaakte fouten op de beurs’.
cursus-beleggen-vinkje
U kunt onze beleggingscursus met extra korting kopen.
 
 

 

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij gebruiken uw e-mailadres alleen voor het wekelijks versturen van beleggingstips en zullen uw gegevens nooit doorgeven of verkopen aan derden. Wij hebben een hekel aan spam. Uitschrijven kan dus altijd met één klik op de uitschrijf-knop onderaan elke mail.