Rente betalen over spaargeld of beleggen?

Inmiddels hebben al 4 grote banken in Nederland negatieve spaarrente ingevoerd voor hun klanten. Dit zijn ABN, ING, Rabobank en de Volksbank. Dit betekent dat je naast je (maandelijkse) bankkosten ook rente betaald over je spaargeld. Ja je betaald dus geld over jouw eigen geld, om dit bij een bank te hebben staan. Dit lijkt een omgekeerde wereld van vroeger, maar is inmiddels echt realiteit.

Betaald u ook negatieve spaarrente?

Dat de spaarrente bij de bank al langere tijd dalen en extreem laag zijn is algemeen bekend. Sparen levert dus niets meer op, maar veel Nederlanders betalen inmiddels al negatieve rente. Simpelweg omdat hun geld op de bank staat. Dit geldt voor spaarders met een vermogen vanaf € 100.000,-, maar nu zijn banken ook van plan om de rente van het spaargeld tot € 100.000,- negatief te gaan ‘belasten’. Dat is dus iedereen die spaargeld heeft.

Hoe ontstaat negatieve spaarrente?

Het is de schuld van de Europesche Centrale Bank (ECB). Het is gecompliceerd technisch verhaal, maar het komt er simpel gezegd op neer dat zij bewust de rente laag houden. Gevolg is dat banken genoodzaakt zijn om de spaarrentes van hun klanten laag te houden of negatief te maken. Dit met als gewenst gevolg van de ECB dat de consument het geld uitgeeft. Geld moet immers rollen.

Wat is slim om te doen?

Uit onderzoek van de consumentenbond naar negatieve spaarrente in in Nederland blijkt dat veel particulieren zullen gaan beleggen. Dit is ook in lijn met de trend die ervaren en terug zien in de markt. Er stroomt momenteel veel ‘nieuw’ geld naar de wereld van beleggen. Als u ook van plan bent om te gaan beleggen volg dan een online cursus beleggen. Beleggen hoeft niet eng te zijn.

Meer waardevolle informatie?
beleggingstips
cursus-beleggen-vinkje
Word vrijblijvend lid van onze nieuwsbrief en ontvang met enige regelmaat een uitgebreide gratis beleggingstip.
cursus-beleggen-vinkje
U ontvangt direct na uw inschrijving gratis ons E-book ‘De 8 meest gemaakte fouten op de beurs’.
cursus-beleggen-vinkje
U kunt onze beleggingscursus t.w.v. €99,- met extra korting kopen.
 
 

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij gebruiken uw e-mailadres alleen voor het wekelijks versturen van beleggingstips en zullen uw gegevens nooit doorgeven of verkopen aan derden. Wij hebben een hekel aan spam. Uitschrijven kan dus altijd met één klik op de uitschrijf-knop onderaan elke mail.