Is de eindejaarsrally op de beurs al geweest?

Dat weten we pas echt zeker als het jaar voorbij is. Maar de kans dat er een eindejaarsrally komt is statistisch wel aanwezig. Maar wat is zo’n rally nu precies? en nog belangrijker hoe kun je hier als belegger op inspelen? Dat lees je hieronder.

Wat is een eindejaarsrally?

We spreken van een eindejaarsrally op de beurs als de koersen in de laatste weken van het jaar sterk opleven. Daar zit ook gelijk de onduidelijkheid, want er zijn geen vaste indicatoren voor. Het is een sterke afwijking van wat ‘normaal’ is. Het begrip van een beursrally aan het einde van het jaar is een patroon dat zich makkelijk laat herkennen en daarom zo bekend is. Ook de media en beleggingsgoeroes gebruiken deze term graag, wat ook extra bekendheid geeft.

Hoe ontstaat de rally?

Wat precies de eindejaarsrally veroorzaakt is niet duidelijk. Net zoals alle andere koersbewegingen is dit de uitkomst van velen variabelen en daarmee complexe materie. Maar er zijn wel enkele beurshandelingen te benoemen die van invloed zijn. Zo maken fondsbeheerder van beleggingen aan het einde van het jaar schoon schip. Kort gezegd verkoopt men dan de verliesgevende aandelen en koopt men de winnaars terug. Hierdoor stijgt het handelvolume op de beurs waardoor koersen stijgen.

Ook geldt dat aan het einde van het jaar het sentiment op de beurs overwegend positief is door de aankomende feestdagen. Daar komt bij dat de economie opleeft doordat consumenten gaan shoppen voor cadeaus en vakantie ‘vieren’. Deze handelingen dragen positief bij aan het ontstaan van een eindejaarsrally op de beurs.

Tijdstip in het jaar?

Zoals hierboven eerder aangegeven zijn er geen vaste indicatoren voor een eindejaarsrally op de beurs. Er is dus ook geen vast tijdstip of periode aan te wijzen voor de rally. Dit kan dus in de periode vanaf eind oktober tot eind december zijn. Hoewel de laatste 2 weken van het jaar de handel doorgaans praktisch stil ligt, omdat veel handelaren en bedrijven vakantie hebben. Ook is er relatief weinig beursnieuws wat de koersen kan sturen.

Hoe profiteer je van de rally?

Je hebt natuurlijk pas echt iets aan bovenstaande informatie als je weet hoe je hiervan als belegger kunt profiteren. Dat kan jij ook als je weet wat je doet door het volgen van een beleggingscursus, die van ons vind je hier.

beleggingstips
Elke week een uitgebreide beleggingstip?

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang elke week een uitgebreide gratis beleggingstip. Bovendien ontvangt u dan ook gratis het ons E-book ‘De 8 meest gemaakte fouten op de beurs’ direct na uw inschrijving.


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij gebruiken uw e-mailadres alleen voor het wekelijks versturen van beleggingstips en zullen uw gegevens nooit doorgeven of verkopen aan derden. Wij hebben een hekel aan spam. Uitschrijven kan dus altijd met één klik op de uitschrijf-knop onderaan elke mail.