Kredietcrisis vs Coronacrisis

Ruim 10 jaar na de kredietcrisis is het goed om te kijken wat we nou als wereld hebben geleerd van de kredietcrisis? En nog belangrijker wat particuliere beleggers beter moeten doen tijdens de huidige coronacrisis? Of is het misschien al te laat?

De kredietcrisis kwam voor ons Nederlanders en de rest van de wereld uit Amerika. De omval van de Lehman Brothers bank was het beginpunt en zorgde voor een enorme kettingreactie in het gehele financiële systeem en met name onder banken. Deze reactie was natuurlijk een gevolg van de als maar toenemende globalisering.

Wat hebben we geleerd?

Gelukkig kunnen we nu achteraf wel erkennen dat we bepaalde zaken hebben geleerd van de kredietcrisis. Helaas en zoals altijd is dit achteraf, want beleid loopt (bijna) altijd achter op de gebeurtenissen. Zo is er vandaag de dag veel meer toezicht door nationale en internationale toezichthouders. Ook voeren centrale banken een veel strakker beleid om de betreffende banken in dat land gezond te houden, maar ook te controleren. Als derde punt kunnen we stellen dat Credit managers en Rating agency’s veel transparanter zijn geworden over hun beoordelingen.

Wat hebben we niet geleerd?

Maar wat hebben we niet geleerd? of nog onvoldoende? Kijkende naar de coronacrisis zien we dat we het betreffende virus wederom hebben onderschat. Net zoals dat we het effect van de ‘zieke’ banken onderschatte in 2008. De eerste tekenen waren er al in december en de wereld kwam pas eind februari/begin maart in actie! Ook Jerome Powell van de Amerikaanse FED waarschuwde onlangs nog dat we de effecten van deze coronacrisis nog steeds onderschatten.

Voor beleggers

Te laat of niet, gevolg is dat veel beleggers veel geld zijn verloren. Ook zagen we opnieuw een ouderwetse trend dat er onder beleggers vluchtgedrag was in goud. Maar verlies is pas verlies op het moment dat je uitstapt en dat gebeurde vooral vanuit emotie. Helaas is emotie een slechte raadgever als het om beleggen gaat. Iets wat veel beginnende beleggers maar niet blijken te willen leren.

beleggingstips
Elke week een uitgebreide beleggingstip?

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang elke week een uitgebreide gratis beleggingstip. Bovendien ontvangt u dan ook gratis het ons E-book ‘De 8 meest gemaakte fouten op de beurs’ direct na uw inschrijving.


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij gebruiken uw e-mailadres alleen voor het wekelijks versturen van beleggingstips en zullen uw gegevens nooit doorgeven of verkopen aan derden. Wij hebben een hekel aan spam. Uitschrijven kan dus altijd met één klik op de uitschrijf-knop onderaan elke mail.