Crypto voor beginnende beleggers

Als u nog nooit van crypto, coins, cryptocurrency of het begrip de bitcoin heeft gehoord? Dan is deze pagina vol waardevolle informatie niet voor u bedoeld, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. Hoe zit het nu precies? Waarom heeft de hele wereld het over cryptovaluta? Hieronder vindt u alle antwoorden voor de beginnende belegger die zich wil verdiepen in de de wereld van crypto.

Wat zijn crypto valuta?

Anders dan bij klassiek beleggen zijn crypto’s volledig digitaal. Het zijn digitale munten, maar worden gezien als betaal- of ruilmiddel. Crypto’s worden gemaakt door geavanceerde computers. Dit maakproces noemen we ‘minen’ en kost enorm veel energie, waar (terecht) veel discussie over is in de wereld. Echter zullen we daar op deze pagina niet verder op ingaan.

De crypto’s zijn dus digitale munten die bestaan uit een unieke reeks cijfers, die ontstaan door zeer ingewikkelde berekeningen die door computers worden gemaakt. Er is momenteel een wildgroei aan verschillende crypto’s die de markt op stromen. Iedere munt heeft zijn eigen doel in het wereldwijde digitale betaalverkeer en net zoals bij het traditionele beleggen kunt u handelen in crypto’s via een broker*.

Er zijn al bijna 1000 verschillende soorten crypto valuta. Veel daarvan zullen het niet overleven, omdat er te weinig vraag naar is. Want ook op deze markt speelt vraag en aanbod een grote rol. Wilt u zich verder verdiepen in enkele crypto’s dan kunt u zich beste richten op:

Crypto voor beginnende beleggers
  • Bitcoin
  • Etherum
  • Ripple
  • Litecoin
  • Cardano

Hoogst volatiel

Via het nieuws heeft u vast al wel eens begrepen dat de koers van de Bitcoin explosief was gestegen of gedaald. Een verandering van 10% of meer per dag is niet uitzonderlijk. Er zijn dan ook veel mensen die snel geld denken te kunnen verdienen met Bitcoins of andere crypto’s. U begrijpt dat voor deze enorme rendementen ook enorme risico’s worden genomen. Voor meer informatie over risico-rendement verhoudingen en andere praktische beginnende beleggers informatie raden wij u aan om onze beleggingscursus te volgen.

Ondanks de enorme risico’s stappen particulieren en ook steeds meer professionals massaal in op de cryptomarkt. Dit komt vooral voort uit het begrip Fear Of Missing Out (FOMO), of de wel men is bang om de boot te missen terwijl de rest wel heeft geprofiteerd. Dit kunt u het beste vergelijken met de straatprijs van de postcodeloterij waarbij iedereen toch 1 lot koopt, want stel je voor dat de hele straat wint en u niet! Daarmee en daardoor groeit de cryptomarkt markt enorm, de omvang is nu al ruim 2.000 miljard.

Criminaliteit

Een keerzijde van de crypto’s is dat alles volledig anoniem is. Dat heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen, maar vooral criminelen vinden dit heel erg fijn. Banken, overheden of politie kunnen geen beslag leggen op crypto’s of de tegoeden bevriezen. Steeds vaker vragen criminelen losgeld in de vorm van bitcoins, de crimineel hackt en vergrendelt dan je computer en pas nadat je betaald hebt wordt je computer weer vrij gegeven.

Zelf beleggen in crypto

Hierboven heeft u een eerste indruk gekregen van de crypto wereld. Er is dus nog veel meer informatie, als u dat wilt. Op de website van onze partner eToro kunt u gratis een demo account aanmaken. Zo kunt u in de echte wereld veilig handelen met fictief geld. Ook vindt u hier veel tips, handige instructievideo’s en kunt u zeer gemakkelijk een account aanmaken om uw eerste echte beleggingen te doen.

*Beleggen in crypto-assets is in sommige EU-landen niet gereguleerd. Er is geen consumentenbescherming. Uw vermogen loopt gevaar.